Windows 10: personoi vielä paremmaksi

Windows 10 on merkittävä päivitys, joka yhdistää varsin onnistuneesti uutta ja vanhaa. Windows 8.1:n monia innovaatioita on edelleen kehitetty ja samalla palautettu Windows 7:sta tuttu Käynnistä-valikko. Lisäksi Windows 10 tuo tärkeitä ja kovasti toivottuja uusia ominaisuuksia käyttöjärjestelmään, joka maailmanlaajuisesti palvelee yli 1,5 miljardia käyttäjää.

Vaikka Windows 10 on oletusasetuksin täysin käyttökelpoinen ja toimiva peli, sitä voi säätää monin tavoin ja tehdä sen käytöstä vielä sujuvampaa ja mukavampaa. Oma näppituntuma on, että asennuksen jälkeen tehty hienosäätö on tuonut omaan työskentelyyn paitsi käyttömukavuutta, myös lisää vauhtia ja tuottavuutta.

Esittelen seuraavassa asetuksia ja ominaisuuksia, joilla voit tehdä Windowsista vielä henkilökohtaisemman ja paremmin tarpeisiin soveltuvan käyttöympäristön.

Käynnistä-valikon personointi

 • Live Tile –ruutuja voi lisätä valikon oikealle puolelle varsin helposti: napauta sovellusta hiiren oikealla ja valitse Pin to Start. Muista, että voit lisätä Käynnistä-valikkoon myös kansio- ja selainlinkkejä.
 • Voit valita ruudulle sopivan koon neljästä eri kokovaihtoehdosta:
 • Koska uudet, universaalit sovellukset voivat tarjota Live Tile –ruuduissa reaaliaikaista sisältöä, niiden koko kannattaa valita sen mukaan. Perinteiset työpöytäsovellukset voi kiinnittää pieninä ruutuina, jolloin ne vievät vähän tilaa, mutta mahdollistavat nopean sovelluksen käynnistämisen.
 • Jos Käynnistä-valikon tila käy ahtaaksi, voit suurentaa sitä ylös/oikealle reunoista vetämällä. Näytön resoluutiosta riippuu, miten suureksi kokoa voi kasvattaa. Huomaa, että valikko kasvaa oikealle sarake kerrallaan ja siten reunaa on vedettävä hiirellä riittävän pitkälle.
 • Voit poistaa kaikki Live Tile –ruudut, jos et tarvitse niiden reaaliaikaista sisältöä ja/tai haluat tehdä Käynnistä-valikosta Windows 7 –tyyppisen. Kaikkia ruutuja ei (valitettavasti) voi kerralla poistaa vaan se on tehtävä yksi kerrallaan.
 • Windows tunnistaa automaattisesti, kun irrotat hybridilaitteen näytön ja siirryt tablettitilaan. Silloin Käynnistä-valikko kasvaa koko ruudun kokoiseksi. Olen tässä avannut Käynnistä-valikon vasemman yläkulman hampurilaispainikkeesta:
 • Toimintokeskuksessa on myös Tablet Mode –painike, jolla voit siirtyä koko ruudun aloitusnäyttöön milloin vain:
 • Tässä artikkeli, jossa olen tarkemmin käsitellyt Toimintokeskuksen käyttöä.
 • Tablet-tilan asetuksia voi muuttaa asetuksista (Käynnistä-valikko, Settings, System, Tablet Mode):

Live Tile –ruutujen ja ryhmien muokkaaminen

 • Ryhmän otsikon muuttaminen: napauta ryhmän otsikkoa ja muokkaa nimeä.
 • Raahaa ruutuja ryhmästä ja toiseen ja muodosta sopivia kokonaisuuksia. Tässä ote omalta ruudultani:
 • Ota ryhmän otsikosta kiinni ja raahaa se toiseen kohtaan. Näin voit nopeasti järjestää valikon sisällön toimivaan järjestykseen.
 • Monien sovellusten Live Tile –ruudut osaavat näyttää live-sisältöä. Jos haluat ko. toiminnon pois päältä, napauta ruutua hiiren oikealla ja valitse Turn live tile off.

Käynnistä-valikon kansiot ja valinnat

Käynnistä-valikon All Apps –kohdan yläpuolella on joukko kansioita ja valintoja, joiden näkymisen voi määrittää asetuksista (Käynnistä-valikko, Settings, Personalization, Start, Choose which folders appear on Start):

Settings, Personalization, Start –ikkunassa voit myös säätää, näkyvätkö usein käytetyt ja viimeksi lisätyt sovellukset, ja näytetäänkö Jump List –valikoissa viimeksi avattuja kohteita/tiedostoja. Lisäksi voit valita, että Windows käyttää aina Windows 8.1 –tyyppistä täyden ruudun aloitusnäyttöä (Use Start full screen).

Värimaailman muuttaminen

Windows 10 tarjoaa 49 accent-väriä, joista valita mieleinen Käynnistä-valikkoon, Toimintokeskukseen ja moniin muihin elementteihin.

Värin voi valita myös automaattisesti taustan mukaan, jota valintaa itse käytän yhdessä Brilli Wallpaper –sovelluksen kanssa. Brilli on mielenkiintoinen uusi tuttavuus, joka vaihtaa tausta- ja lukitusnäytön kuvaa 6 tunnin välein (vaihtovälejä runsaasti 15 min ylöspäin) ja pitää siten Windows 10:n ilmeen jatkuvasti tuoreena ja raikkaana.

Brilli-sovellus on tyyppiä Universal, joten se löytyy myös Windows Phonelle / Lumialle. Ja kun Windows 10 Mobile tulee joulukuussa jakoon, sovellus toimii luonnollisesti myös siinä.

Käynnistä-valikon, Tehtäväpalkin ja Toimintokeskuksen osalta voi erikseen määrätä, onko accent-väri niissä käytössä. Lisäksi voi ottaa käyttöön läpinäkyvät (Transparent) paneelit.

Windows 10:ssä on satoja eri tapoja ja tekniikoita, joilla käyttöjärjestelmän toimintaa voi mukauttaa käyttäjän toiveiden ja tapojen mukaan. Olen tässä esitellyt muutamia, joilla käyttöliittymän ja ulkoasun voi säätää henkilökohtaisemmaksi. Lisää seuraavassa numerossa.

Kommentit tervetulleita

Kaikki kommentit päivän artikkeliin ja Windows 10:iin liittyen tervetulleita. J

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Viikon Vinkki, Vinkit Merkitty: , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>