Windows 10: personoi vielä paremmaksi, osa 2

Kerroin tämän artikkelin 1-osassa, miten voit muokata Windows 10:n oman maun mukaiseksi ja mieleiseksi. Koska Windows 10 on muokattavampi kuin koskaan, jatkan tarinaa mm. lukitusnäytön, File Explorerin, OneDriven ja Tehtäväpalkin osalta.

Tervetuloa mukaan! Seuraavassa ominaisuuksia ja asetuksia, joita säätämällä voit tehdä Windows 10:stä vielä paremman.

Taustakuvan vaihtaminen

Taustakuvan vaihtaminen ei ehkä lisää tuottavuutta, mutta voi tehdä päivittäisestä työskentelystä mukavampaa. Windows 10:n mukana tulee muutamia kuvia, mutta taustaksi voi valita minkä tahansa kuvan.

Kuvan sijoittelun / asemoinnin voi valita eri vaihtoehdoista tähän tapaan:

Älypuhelimien laadukkaat kamerat ja alati kehittyvät ohjelmistot ovat muuttaneet kuvaamista merkittävästi. Niinpä moni hyödyntääkin taskusta löytyvää kameraa ja poimii hienoja tilanne-, tapahtuma- ja maisemakuvia konettaan piristämään.

Itse käytän Brilli Wallpaper –sovellusta, joka tarjoaa jo ilmaisversiossa hyvän setin kuvia (mm. päivittäinen Bing-kuva) sekä työpöydän taustaksi että lukitusnäyttöön lisättäväksi. Koska sovellus on uudentyyppinen Universal-sovellus, sen voi asentaa Windows Kaupasta myös Windows 10 Mobile –puhelimeen (esim. uusi Lumia 950).

Lukitusnäytön mukauttaminen

Kun koneen käynnistää, ensimmäinen näkymä ennen kirjautumista on Lukitusnäyttö. Samoin jos koneen lukitsee, Lukitusnäyttö aktivoituu. Sen asetukset ja toiminnallisuus on kokolailla sama kuin Windows 8.1:ssä ja voit säätää niitä Settings, Personalization, Lock screen –näkymässä:

Tehtäväpalkin mukauttaminen

Alareunan Tehtäväpalkki ei ole oleellisesti muuttunut sitten Windows 8.1 –version. Uusina tulokkaina mainittakoon kuitenkin vasemmasta reunasta löytyvät Haku (Search)- ja Tehtävänäkymä (Task view) –painikkeet.

Tehtävänäkymä näyttää avoimet sovellukset ja tarjoaa helpon tavan vaihtaa niiden välillä. Lisäksi käyttäjällä on mahdollisuus luoda Virtuaalisia työpöytiä ja siten paremmin hallita suurta määrää ikkunoita.

Kun napautat hiiren oikealla esim. Haku-painikkeen päällä, voit laittaa Tehtävänäkymän päälle/pois (Show Task View button):

Tehtävänäkymän oikeassa alakulmassa on plus-painike (New desktop), jota napauttamalla voit luoda lisää virtuaalisia työpöytiä:

Kun olet luonut uusia työpöytiä, voit asetuksista säätää, näyttääkö Alt+Tab –näppäinyhdistelmä vain aktiivisen vai kaikkien työpöytien sovellukset. Samasta ikkunasta voi myös laittaa päälle/pois Snap-toiminnallisuuden:

OneDrive-kansioiden määrittäminen

Yksi Windows 10:n hienoista ominaisuuksista on OneDrive-integraatio. Kun olet kirjautunut koneelle Microsoft-tunnuksella, tai kun olet linkittänyt sen domain-tunnukseen, näet OneDrive-pilven sisällön File Explorerissa ja voit tallentaa esim. Office-sovelluksista suoraan OneDrive-pilvitallennustilaan.

Windows 8.1:ssä OneDriven koko sisältö näkyi tiedostonhallinnassa kuvakkeina, ja tiedoston sisältö synkronoitiin paikalliseen koneeseen tiedoston avaamisen yhteydessä. Itse pidin tästä toteutuksesta, sillä pystyin tarkastelemaan koko pilven sisältöä ilman, että se kulutti kannettavani levytilaa.

Käyttäjäpalautteen perusteella Microsoft päätti kuitenkin muuttaa OneDriven toimintaa Windows 10:ssä. Nyt OneDrive-palvelulle pitää ennen käyttöä kertoa, mitkä kansiot haluaa synkronoida pilvestä paikalliselle koneelle.

OneDrive muistuttaa tästä, mutta voit avata ao. ikkunan myös napauttamalla OneDrive-kuvaketta hiiren oikealla ja valitsemalla Settings:

Valitse Account-välilehdeltä Choose Folders:

Seuraava ikkuna avautuu, jossa voit valita synkronoitavat kansiot:

Kun painat OK, Windows aloittaa valittujen kansioiden synkronoinnin OneDrive-pilvestä ao. koneelle. Kun synkronointi on valmis, voit käyttää OneDrivessa olevia tiedostoja myös paikallisen koneen tiedostonhallinnasta käsin.

Synkronoinnin jälkeen tilanne näyttää tiedostonhallinnassa esim. tältä:

Kommentit tervetulleita

Mitä mieltä olet Windows 10:n muokattavuudesta? Onko se riittävä vai oletko jäänyt kaipaamaan joitain säätömahdollisuuksia tai ominaisuuksia? Kaikki kommentit päivän artikkeliin ja Windows 10:iin liittyen tervetulleita. J

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Viikon Vinkki, Vinkit Merkitty: , , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>