Windows 10: näin poistat henkilökohtaiset tiedot valokuvista

Älypuhelimet ovat varsinaisia monitoimityökaluja, joilla voi tehdä ja hoitaa monenmoisia asioita. Yksi suosituimmista on valokuvaus, sillä useimmissa malleissa on ihan kelpo kamera ja parhaissa suorastaan erinomainen.

Etenkin kuvanjakopalveluiden myötä kuvauksesta on tullut monelle jokapäiväinen harrastus, jossa taltioidaan monenmoisia päivittäisiä tapahtumia ja tilanteita.

Mutta tiesitkö, että jokaisen puhelimen kameralla otetun kuvan mukana tallentuu koko joukko metatietoja? Siis tietoja, jotka kertovat muun muassa:

 • Missä kuva on otettu (GPS-tieto)
 • Millä laitteella kuva on otettu
 • Mikä on kuvauspäivä ja -aika
 • Mikä on tiedostotyppi (esim. jpg) ja tiedoston koko

Tässä erään, hiljattain otetun valokuvan metatietoja:

Tämän tyyppinen tieto tallennetaan tyypillisesti EXIF-metadatana (Exchangeable Image File Format), joka on osa kuvatiedostoa. Etenkin JPEG-tiedostoissa tapahtuu näin.

EXIF-metadatana talletettava tieto vaihtelee käytetyn kameran mukaan, mutta yleensä se pitää sisällään GPS-tiedot, päivämäärän ja kellonajan, käytetyn sovelluksen sekä kameran asetukset kuten mallin, aukon, ISO-arvon ja polttovälin.

Valokuvaajalle EXIF-metadata voi olla arvokasta tietoa, mutta tavalliselle käyttäjälle henkilökohtaista tietoa, jonka haluaa ehkä poistaa. Esimerkiksi sijainti on kätevä kuvia selatessa, mutta paljastaa helposti ulkopuoliselle, missä henkilö on kuvia ottanut.

Tietojen poistaminen kuvasta

Voit poistaa metatiedot valokuvasta seuraavasti:

 1. Napsauta tiedostoa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Properties (tai paina Alt+Enter).
 2. Valitse Details-välilehti.
 3. Huomaa, että voit tarkastella tässä näkymässä tiedoston metatietoja. Napsauta Remove Properties and Personal Information -linkkiä.
 4. Remove Properties -ikkunassa, valitse Remove the following properties from this file -vaihtoehto.
 5. Valitse ikkunasta poistettavat metatiedot tai napauta Select All -painiketta valitaksesi kaikki metatiedot.
 6. Napauta OK poistaaksesi valitut EXIF-metatiedot.

Tietojen poistaminen useasta kuvasta

Jos haluat poistaa metatiedot useasta tiedostosta yhdellä kertaa, toimi seuraavasti:

 1. Valitse tiedostot, joista haluat poistaa metatiedot. Voit valita tiedostot hiirellä maalaamalla, Ctrl-näppäin pohjassa valitsemalla tai tiedostojen valintaruutua käyttäen.
 2. Napauta valittuja tiedostoja hiiren oikealla ja valitse pikavalikosta Properties.
 3. Seuraa edellisen listan ohjeita poistaaksesi metatiedot.

Kommentit tervetulleita

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Viikon Vinkki, Vinkit Merkitty: , ,
2 comments on “Windows 10: näin poistat henkilökohtaiset tiedot valokuvista
 1. 20.2.2016 klo 11:04 Valtteri612 sanoi:

  Hyvä ja hyödyllinen vinkki, joka kannattaa laittaa korvan taakse. Tietojen poistamisessa voi tosin ilmetä eräs ”pieni” ongelma. Jos Explorer on päättänyt käyttää esim tiedoston esikatselukuvan luomiseen tms. COM Surrogatea, tiedostolle ei voi tehdä mitään, koska se on ns. auki, mistä järjestelmä huomauttaakin. Tällöin homma muuttuu ”hieman” työlääksi…

  • 27.7.2016 klo 5:08 jusu sanoi:

   miten ne voi poistaa jos näin on käynyt?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>