Windows 10: näin poistat turhat sovellukset ja tiedostot

Kiintolevyt ovat pitkään olleet isoja ja edullisia eikä levytilan loppuminen ole ollut yleensä ongelma. SSD-levyjen myötä levyoperaatiot ovat nopeutuneet, mutta korkeamman hinnan takia niiden koot ovat tyypillisesti perinteisiä pienempiä.

Tämä yhdessä kovasti lisääntyneen kuvaamisen kanssa on tehnyt sen, että levytila on monella käynyt vähiin. Käyn seuraavassa läpi ominaisuuksia ja tekniikoita, joilla voit nähdä levytilan käytön ja poistaa turhat ja tilapäiset tiedostot.

Poista turhat sovellukset ja tiedostot

Jostain kumman syystä koneelle tulee tallennettua kaikenlaista. Sellaistakin, jota ei koskaan käytä. Tai luulee käyttävänsä, mutta ei kuitenkaan käytä. Ja mikä parasta, nuo tiedostot päätyvät usein alikansioihin ja vievät siellä tilaa ikään kuin huomaamatta. Lisäksi sovelluksia ja pelejä tulee kokeiltua ja sitten jäävät koneelle tilaa kuluttamaan.

Tilannetta ei yhtään helpota se tosiseikka, että File Explorer ei oletuksena näytä kansion tilankulutusta.

Windows 10:n tarjoaa kuitenkin työkalut, joilla voi nähdä tilankäytön per asema ja edelleen per aihe ja sovellus. Ja mikä parasta, nyt on varsin helppo nähdä kansioittain suurimmat tilankuluttajat.

Huom! Perinteiset sovellukset (joita ei asenneta Windows Kaupan kautta) tulee poistaa Control Panelin (Ohjauspaneeli) Uninstall or Change a Program -toiminnon kautta. Siksi Settings-sovelluksen kautta ei voi poistaa kaikkia sovelluksia.

Toimi näin poistaaksesi turhat sovellukset tai tiedostot:

 1. Avaa Settings/Asetukset (paina Win+I).
 2. Valitse System.
 3. Valitse Storage.
 4. Valitse asema, jota haluat tarkastella. Huomaa, että This PC -kohdan alta löytyy asema, johon Windows 10 on asennettu.
 5. Valitse kansio / aihe, jonka tilankulutusta haluat tarkastella (dokumentit, kuvat, musiikki jne.). Sovellukset ja pelit voit poistaa kohdassa Apps and Games.
 6. Jos haluat poistaa tiedostoja, avaa ao. kansio ja poista tiedostot File Explorer -sovelluksessa.
 7. Palaa Storage Usage -näkymään ja valitse Temporary Files (tilapäiset tiedostot). Tässä näkymässä Windows 10 listaa eri tyyppiset tilapäiset tiedostot, jotka haluat mahdollisesti poistaa.
 8. Jos haluat poistaa tiedostoja, napauta ao. kohdan painiketta ja seuraa ohjeita. Jos esim. haluat tyhjentää roskakorin (Recycle Bin), napauta Empty Recycle Bin -painiketta ja seuraa ohjeita.
 9. Palaa Storage Usage -näkymään ja valitse Other. Tässä Windows 10 listaa kansiot, joita se ei ole pystynyt luokittelemaan.
 10. Napauta kansiota, jonka tiedostoja haluat poistaa. File Explorer avautuu.
 11. Valitse poistettavat kohteet, napauta valintaa hiiren oikealla ja valitse Delete poistaaksesi valitut kohteet.

Kommentit tervetulleita

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Viikon Vinkki, Vinkit Merkitty: , ,
One comment on “Windows 10: näin poistat turhat sovellukset ja tiedostot
 1. 28.9.2016 klo 11:27 Markku Nieminen sanoi:

  Miten saan tietää levyn alkuperäisen partitioinnin tarpeellisuuden. Koneeni on HP Pavillion, jossa alunperin on ollut Windows 8, joka sittemmin on päivitetty 10:ksi. Kovalevy on jaettu on osa C:
  sekä lisäksi osio: Palautus ja lisäksi mystiset osiot:
  \\?\Volume{10735a19-ca95-4877-96ba-a67252f7a7c8}\ ja
  \\?\Volume{961fb4fd-91bf-4c6f-bb8f-051a3ca5979}\
  Ovatko kyseiset osiot enää 10:ssä tarpeelliset, kun tuntuu siltä, että kone käynnistyy ja toimii kuin täi tervassa. Olettaisin, että osiot sisältävät HPn joitakin asioita, mutta Windows on kenties asentunut siten, että se sijaitsee yksin ja ainoastaan tuolla varsinaisella C: osiolla? Vai käynnistyykö koneeni jotenkin noilta mystisiltä osioilta ikäänkuin HPnä, jonka päälle sitten käynnistyy Windows 10? Osaako kukaan selvittää tätä mysteeriä. Vai olisiko hitailun syynä Windows 10. versio 1607n luoma ns. katumusbackup, joka poistuu jonkin ajan kuluttua itsestään ja hidastuttaa järjestelmääni?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>