Windows 10: näin poistat tiedostohistorian turhat versiot

Kerroin edellisessä vinkissä, miten voit Windows 10:ssä poistaa turhat sovellukset ja tiedostot. Jatkan samalla teemalla ja näytän, miten voit helposti poistaa tiedostohistorian (File History) turhat versiot ja säästää siten tilaa ulkoisella levyasemalla.

Samalla tulee tarkistettua, että tiedostohistorian asetukset ovat juuri omaan käyttötapaan ja tarpeeseen sopivat.

Poista tiedostohistorian turhat versiot

Tiedostohistoria (File History) on ominaisuus, jonka avulla järjestelmä osaa ottaa tiedostoista automaattisia varmuuskopioita ulkoiselle levyasemalle. Mikäli jossain vaiheessa tulee tarvetta vanhoille tiedostoversioille, niitä voi kätevästi tarkastella ja palauttaa Windows 10:n Palauta-toiminnolla.

Jos ulkoisen levyaseman levytila on loppumassa, se saattaa johtua tiedostohistoria-ominaisuuden liian aggressiivisista asetuksista. Oletuksena Windows 10 ottaa varmuuskopioita varsin usein ja saattaa siten kuluttaa levytilaa aika paljon. Etenkin kun oletuksena nuo tiedostokopiot säilytetään ikuisesti eikä poisteta esim. 6 kk kuluttua.

Tiedostohistoria ei ole valmiiksi päällä vaan tulee ottaa erikseen käyttöön asetuksissa (Settings, Update & Security, Backup). Kohdeasemaksi suositellaan ulkoista levyasemaa.

Tässä kuva tiedostohistorian oletusasetuksista:


Toimi seuraavasti, kun haluat tarkistaa tiedostohistorian asetukset ja (mahdollisesti) poistaa turhat, vanhemmat versiot.

  1. Avaa Power User -valikko painamalla Win+X.
  2. Valitse Control Panel (Ohjauspaneeli).
  3. Kirjoita hakukenttään File History ja valitse hakutuloksista File History.
  4. Valitse vasemmasta reunasta Advanced Settings.
  5. Tarkista Versions-kohdan asetukset ja muuta niitä tarvittaessa. Save copies of files määrittää, miten usein tiedostokopioita luodaan. Keep saved versions -valinta puolestaan kertoo, miten pitkään tiedostokopiota pidetään tallessa ja saatavilla.
  6. Jos haluat poistaa vanhoja versioita, napauta Clean Up Versions -linkkiä. File History Cleanup -ikkuna avautuu.
  7. Valitse tiedostoversiot, jotka haluat poistaa. Valitse esimerkiksi All but the latest one, jos haluat pitää tiedostohistoriassa vain viimeisimmän version.
  8. Napauta Clean Up -painiketta.
  9. Napauta Save Settings -painiketta.

Näillä toimenpiteillä saat lisää vapaata levytilaa ulkoiselle asemalle. Jatkossa tiedostohistoria vie myös vähemmän tilaa, kun asetukset ovat aiempaa tarkoituksenmukaisemmat.

Kommentit tervetulleita

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Viikon Vinkki, Vinkit Merkitty: ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>