Microsoft Build 2016 – mitä uutta?

Microsoft Build on vuosittainen, kehittäjille suunnattu tapahtuma, joka pidettiin tänä vuonna 30.3.-1.4.2016 San Franciscossa. Alun perin kehittäjille tarkoitettu tapahtuma on vuosien saatossa laajentunut niin, että kehittäjäuutisten lisäksi kerrotaan aika laajasti myös muista Microsoft-tuotteisiin ja -palveluihin liittyvistä uutuuksista. Niin nytkin.


Kuva: Microsoft

Tässä tärkeimpiä uutisia ja julkistuksia:

Windows 10 Anniversary Update

Windows 10:lle julkaistaan kesällä Windows 10 Anniversary Update -päivitys (koodinimi Redstone 1), joka nimensä mukaisesti ilmestyy vuosipäivän aikoihin. Windows 10 -versiohan julkaistiin 29.7.2015. Päivityksestä puhutaan jo nyt nimellä Build 1607, koska se julkaistaneen heinäkuussa. Tarkkaa ajankohtaa ei kuitenkaa ole vielä ilmoitettu. Ensimmäinen iso päivitys tuli Windows 10:lle marraskuussa ja kantoi silloin nimeä Build 1511/Threshold 2.

Alun perin tälle vuodelle odotettiin kahta isompaa päivitystä, mutta viimeisimmät huhut arvioivat tämän jäävän vuoden ainoaksi isommaksi päivitykseksi. Toki pienempiä tulee edelleen kuukauden, kahden välein.

Windows 10 Anniversary Update on ilmainen kaikille Windows 10 -käyttäjille (PC, tabletti, IoT-laite, HoloLens-lasit, Xbox). On mielenkiintoista nähdä, pitääkö Microsoft kiinni vuoden ilmaisesta päivitysoikeudesta vai jatketaanko sitä 29.7.-päivämäärän yli. Windows 7- ja Windows 8.1 -koneethan voi ilmaiseksi päivittää Windows 10:iin ainakin heinäkuun loppuun saakka.

Windows 10 -asennukset etenevät edelleen vauhdilla: Windows-pomo Terry Myerson kertoi uuden käyttöjärjestelmän pyörivän nyt jo yli 270 miljoonassa laitteessa.

Bash Shell

Tilanne on ollut se, että monet kehittäjät ovat käyttäneet Mac OS X- tai Linux-koneita Windows- ja monialustakehitykseen, koska Windows 10:ssä ei ole ollut toimivaa ratkaisua. Nyt julkistetun Bash Shell -tuen myötä kehittäjät voivat käyttää Windowsia ja tehdä kehitystä kaikille alustoille.

Microsoft kuvaa ratkaisua näin: ”We built new infrastructure within Windows – the Windows Subsystem for Linux (WSL) – upon which we run a genuine Ubuntu user-mode image provided by our great partners over at Canonical, creators of Ubuntu Linux.”.


Kuva: Windows Central

Xamarin on ilmainen

Microsoft osti hiljattain Xamarin-tuotteen, joka on kehitys- ja pilvipalveluympäristö mobiilikehittäjille. Xamarinin avulla kehittäjä voi tehdä C#-koodia ja viedä sovelluksen kätevästi useille alustoille. Ratkaisu säästää aikaa ja vaivaa (ja etenkin kustannuksia), sillä yhdellä koodauksella tuloksena on natiivia koodia, joka toimii aidosti kohdeympäristössä. Alustakohtaista sovitusta on jonkin verran, mutta valtaosa työstä hoituu Visual Studio- / Xamarin-kombinaatiolla.

Xamarinin hankinta Microsoftille tapahtui jo helmikuussa, mutta Buildissa uutinen oli sen saatavuus ja hinta. Tähän asti hyvänä, mutta kalliina pidetty Xamarin tarjotaan jatkossa kehittäjille Visual Studion mukana veloituksetta. Tämä on iso juttu mobiilikehityksessä ja ilmankos puheenvuoro saikin yleisöltä kunnon aplodit.

Botit

Botti on lyhenne sanasta robotti ja tarkoittaa tietokoneohjelmaa, joka osaa toimia itsenäisesti sille määriteltyjen toimintaohjeiden puitteissa. Build-tapahtumassa Microsoft esitteli uuden Bot-viitekehyksen, joka on osa uutta Microsoft-strategiaa ja conversation as a platform -ajattelua. Botit rakennetaan tiettyjä tehtäviä varten ja nyt Microsoft tarjoaa paitsi työkalut, myös mahdollisuuden linkittää ne esim. Cortana-digitaaliassistenttiin.

Viitekehyksestä voi lukea tarkemmin täältä.

AI (artificial intelligence) ja älykkäät sovellukset

Keinoäly, tietokonelingvistiikka ja monet muut tulevaisuuden älykkäät ratkaisut ovat olleet pitkään esillä, mutta laajempi käyttö ja sovellutukset ovat antaneet odottaa itseään. Build-tapahtumassa Microsoft esitteli uuden Microsoft Cognitive Services -alustan, jossa tutkimus ja älykkäät palvelut on tuotu helposti hyödynnettäväksi palveluksi. Näin kehittäjät voivat halutessaan kiinnittyä siihen ja hyödyntää sitä omissa sovelluksissaan.

Digital Ink

Veikkaan, että monet tutut sovellukset saavat tänä vuonna kynätuen. Tämä siksi, että Microsoft julkisti Buildissa kehittäjätuen (developer plugins), jota hyödyntämällä kuka tahansa kehittäjä voi lisätä Windows-sovellukseensa kynätuen.

HoloLens on täällä

HoloLens julkistettiin vuosi sitten ja tulee nyt kehittäjien käyttöön. Jotkut epäilivät, että HoloLens jäisi tutkimusprojektiksi ja konseptiksi, mutta näin ei ole. Kuluttajakäyttöä joudumme vielä odottamaan vuoden pari, mutta lisätty todellisuus on sinänsä totta jo tänään.

Xbox-sovellukset

Microsoft vie Xbox One:n UWP-malliin (Universal Windows Platform) ja siten käyttäjät tulevat näkemään Windows 10 -sovelluksia Xbox Onen Windows Kaupassa. Tiedossa on jo runsaasti yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita viemään merkittäviä sovelluksia Xbox Onelle. Ja siitähän ei ole pitkä matka Windows 10 PC:lle ja Mobile-versiolle, koska ydin on sama.

Vain yksi Windows

Tilaisuudessa kävi selväksi, että nyt ja jatkossa on vain yksi Windows. Muun muassa siksi Windows 10 Mobilesta ei ollut erikseen juttua. Toisaalta, kaikki kuultu koskee lähtökohtaisesti myös mobiililaitteita. On vain eri kokoisia ruutuja, mutta yksi ja sama Windows.

Samalla vahvistui viesti, jonka mukaan Windows 10 päivittyy jatkossakin usein. Windows Insider -testiohjelma jatkuu edelleen ja sen käyttäjille luvattiin nykyistä useammin päivityksiä. Itse asiassa Fast-rinkiin kuuluville testikäyttäjille tuli juuri ladattavaksi esiversio, joka sisältää Buildissa julkistettuja ja kesällä jakoon tulevia ominaisuuksia.

Koska kyseessä oli ensisijaisesti kehittäjätapahtuma, monet nähdyt ja kuullut asiat eivät suoraan koske loppukäyttäjiä. Mutta välillisesti ja aikaa myöden ne kaikki koskevat, enemmän tai vähemmän. Siksi tilaisuutta kannattaa vuosittain seurata ja ottaa siitä vinkkiä tulevasta suunnasta.

Kommentit tervetulleita

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8.1- tai Windows 10 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Teknologiat Merkitty: , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>