Windows 10: näin optimoit akun keston

Mobiili on päivän sana ja niinpä yhä useammat tekevätkin töitä muualla kuin työpisteessä pöytäkoneen ääressä. Käytössä on monenlaisia liikkuvan työn laitteita kuten älypuhelimet, tabletit, kannettavat ja erilaiset hybridilaitteet.

Tuottavuuteen ja työn sujuvuuteen vaikuttavat monet asiat, mutta liikkuvassa työssä (tai vapaa-ajassa) yksi keskeisimmistä on akun kesto. Akkuteknologiat ja ohjelmistot ovat kehittyneet huimasti, mutta silti sama haaste on edelleen olemassa: miten saada akku kestämään paremmin? Ja vielä niin, että voisi työskennellä tai viihtyä täydellä teholla?

Windows 10:ssä (ja jo edeltävässä Windows 8.1:ssä) Microsoft on panostanut paljon mobiiliin käyttöön ja virranhallintaan. Akun kesto ja käyttökokemus on säädettävissä monella tapaa ja samalla asetusten hallinta on selkeytynyt modernin Settings-sovelluksen myötä.

Käyn seuraavassa läpi muutamia asetuksia ja vinkkejä, joilla voit vaikuttaa akun kestoon positiivisesti.

Battery saver

Battery Saver on ominaisuus, joka auttaa säästämään akkua rajoittamalla taustatehtäviä ja säätämällä automaattisesti erilaisia asetuksia. Lisäksi tällä ominaisuudella voi nähdä käyttöraportit eri sovellusten aktiivisuudesta ja akun kulutuksesta.

Battery Saver löytyy asetuksista (Settings) seuraavasti:

  1. Valitse vasemman alakulman Start-valikosta Settings.
  2. Valitse System ja edelleen Battery Saver.

Oheinen kuva ja itse kunkin asetukset vaihtelevat käytetyn laitteen mukaan. Siksi esimerkiksi pöytäkoneessa ei ole Battery Saver -kohtaa.

Overview näyttää akun varaustason ja kertoo, jos laite on latauksessa. Battery Use -linkki on mielenkiintoinen, sillä se kertoo yksittäisten sovellusten akun käytöstä. Tässä kuva oman kannettavani virrankäytöstä per muutama sovellus:

Akun käytön tarkastelun ajanjaksoksi voi valita 24 h, 48 h tai 1 vko. Järjestelmän, näytön ja langattoman verkon käytön lisäksi voi nähdä, onko kullakin sovelluksella oikeus toimia taustalla (”allowed”-teksti).

Sovellusta napauttamalla saa näkyviin Details-painikkeen, josta taustatoimintoja pääsee säätämään. Huomaa, että tausta-aktiivisuutta voi muuttaa vain moderneissa sovelluksissa (esim. Edge, Kauppa, Asetukset).

Tässä Edgen akun käyttö ja asetukset, kun napauttaa Details-painiketta:

Battery Saver -valinta on harmaana, kun kone on latauksessa; sen sijaan akun varassa ollessa valinta tulee aktiiviseksi:

Kun napautat Battery Saver Settings -linkkiä, pääset ao. asetuksiin:

Voit muuttaa asetuksia seuraavasti:

  • Käynnistä virransäästötila automaattisesti, kun akun varaus putoaa valitun %-luvun alle.
  • Salli ilmoitukset miltä tahansa sovellukselta, vaikka virransäästötila on päällä.
  • Alenna näytön kirkkautta, kun virransäästötila on päällä.
  • Listaa sovellukset, joilla on oikeus toimia taustalla, vastaanottaa ja lähettää ilmoituksia, vaikka virransäästötila on päällä.

Tehtäväpalkin ilmoitusalueella voit myös nopeasti muuttaa kirkkautta ja käynnistää virransäästötilan. Lisäksi pääset Power & Sleep -asetuksiin, ja voit nähdä akun varaustilan prosentteina ja jäljellä olevana käyttöaikana.

Power & sleep

Power & sleep -asetuksissa voit ohjata näytön sammumista ja koneen nukkumaan menoa. Kummankin akkukäytön asetuksissa (On battery power) kannattaa käyttää pientä arvoa, mutta käytännössä se on kompromissi käytettävyyden ja toiminta-ajan välillä. Power & sleep -asetuksiin pääset kätevästi ilmoitusalueen akku-painikkeesta (kuva yllä).

Sulje tarpeettomat langattomat verkkoyhteydet

Voit pidentää akun kestoa myös siten, että suljet tarpeettomat verkkoyhteydet. Helpoin tapa on käyttää lentokonetilaa (Airplane mode), joka sulkee kaiken langattoman verkkoliikenteen (mm. Wi-Fi, Bluetooth, GPS, NFC). Löydät sen kätevästi toimintokeskuksen (Action Center) painikkeista:

Kun lentokonetilan laittaa päälle, ilmoitusalueelle ilmestyy lentokoneen kuva ja verkkoyhteydet sammutetaan:

Jos on tarvis päästä internetiin (mutta sulkea kaikki muu liikenne), napauta lentokonetila-painiketta ja sen jälkeen Wi-Fi-painiketta. Ja kytkeydy haluamaasi lähiverkkoon.

Sulje tarpeettomat sovellukset

Vaikka Windows Kaupan kautta ladattavat modernit sovellukset osaavatkin taustalla toimia oikein (resurssien käyttö menee lähes nollaan), niin kaikki sovellukset eivät näin tee. Ja toisaalta osa sovelluksista suorittaa joka tapauksessa joitain taustatehtäviä, jotka kuluttavat akkua.

Näin ollen akun varassa toimiessa on varminta sulkea ylimääräiset sovellukset. Samoin resurssi-intensiivisten sovellusten käyttöä tulisi välttää akkukäytössä.

Settings-sovelluksen uudistus vielä kesken

On hyvä muistaa, että Settings-sovellus on vielä kesken ja osa asetuksista löytyy edelleen Control Panel (Ohjauspaneeli)-sovelluksesta. Aikaa myöden Control Panel jää kuitenkin pois ja kaikki asetukset löytyvät selkeästi yhdestä paikasta. Kenties näin käy jo kesällä jakoon tuleva Windows 10 Anniversary Updaten myötä.

Jos haluat muuttaa näytön kirkkauden asetuksia, pitää avata Control Panelin Power Options ja napauttaa Change plan settings -kohtaa:

Kommentit tervetulleita

Jos luet tätä Appelsiini Media –mobiilisovelluksella, niin siirrythän kommentoimaan osoitteeseen http://blog.appelsiini.fi/. Samoin videot näkyvät toistaiseksi vain selainta käyttämällä.

– Timo

PS. Onko käytössäsi Windows Phone 8.1- tai Windows 10 -puhelin? Olethan jo ladannut Appelsiini Media -sovelluksen Windows Kaupasta? Sillä voit kätevästi lukea viikon vinkit ja jakaa niitä myös kavereille. Samalla saat itsellesi taskukokoisen tietopankin, josta voi nopeasti löytää avun arjen tietoteknisiin haasteisiin.

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Viikon Vinkki, Vinkit Merkitty: , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>