Windows 10 Anniversary Update -päivitykset alkaneet

Windows 10 saa päivityksiä tasaiseen tahtiin (Windows as a Service -periaatteella), mutta pari kertaa vuodessa on isomman päivityksen aika. Sellainen on nyt käsillä, sillä Microsoft aloitti Windows 10 Anniversary Update –päivitykset 2.8.2016 (koontiversio/build 14393, versio 1607). Kyseessä on toinen isompi päivitys sitten marraskuun 2015 Windows 10 –päivityksen (build 10586, versio 1511).

050416_1041_Windows10nm1.jpg

Anniversary Updatesta puhutaan myös koodinimellä Redstone 1. Seuraava eli Redstone 2 -päivitys piti alun perin ilmestyä vielä tämän vuoden puolella, mutta Microsoft ilmoitti hiljattain siirtäneen sen ensi vuoden alkupuolelle. Nyt kun Redstone 2 saa lisää aikaa, se tuonee mukanaan hieman enemmän uutta. Ainakin Windows-käyttöliittymään tiukemmin integroitu Office Hub on listalla ja toisi Officen työkaluriville ja työkalut siten helpommin hyödynnettäväksi.

Anniversary Update tuo uutta sekä kuluttajille että yrityksille, myös muutamia isompia uudistuksia. Lisäksi päivitys tuo lukuisia pienempiä muutoksia liittyen bugikorjauksiin, virrankäytön optimointiin, parempaa vakauteen, ja vielä parempaan käyttökokemukseen.

Mitkä ovat suurimmat muutokset ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota? Seuraavassa yhteenveto keskeisistä uudistuksista, ja lopussa myös listaa tunnetuista ongelmista ja niiden mahdollisista korjauskeinoista.

Päivityksen jakelu

Windows 10 Anniversary Update jaetaan normaalisti Windows Updaten kautta. Voit tarkistaa päivityksen saatavuuden valitsemalla Start, Settings, Update & Security, Windows Update, ja napauttamalla Check for Updates –painiketta.

Toinen vaihtoehto on napauttaa Windows Update –ikkunassa Learn Morelinkkiä (tämä linkki vie suoraan lataus-sivulle) ja ladata päivitys ISO-tiedostona. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos verkkoyhteydet ovat epävakaat tai muuten haluaa asentaa sen ISO-tiedostosta.

How to Upgrade to Windows 10 Anniversary Update version 1607 using ISO File

Mikäli työpaikan tietokone ei päivitystä tarjoa, se johtunee siitä, että organisaation tietohallinto ei ole vielä laittanut ao. päivitystä jakeluun. Työpaikoilla käytetään usein Windows Server Update Services (WSUS) –palvelua, jolla tietohallinto voi säädellä päivitysten jakeluita työasemille.

Käynnistä-valikko (Start Menu)

Päivityksen jälkeen Käynnistä-valikko on edelleen tuttu ja tunnistettava, mutta kokee jonkin verran muutoksia. Valikossa on nyt ylhäällä viimeksi lisätyt sovellukset (Recently Added) ja sen alapuolella useimmin käytetyt sovellukset (Most Used). Näiden alla on nyt yhtenä listana kaikki sovellukset. Ei siis All Apps –valinnan takana, kuten aiemmin.

Settings-, Folders-, Power-, ja User Profile –painikkeet ovat nyt vasemmassa reunassa ja siten valikon sisältö on nyt kolmessa sarakkeessa. Käyttäjäprofiilin nimen näkee nyt vain, kun vie hiiren ao. kohdan päälle.

Live Tile –ruudut saavat kaivatun uudistuksen, joka kulkee nimellä Chase-able Live Tiles. Jatkossa kun Live Tile –ruutu näyttää esim. uutissovelluksessa mielenkiintoista sisältöä, ruudun napauttaminen avaa sovelluksen ja vie suoraan ao. uutisartikkeliin.

Nythän ruudun napauttaminen avaa vain sovelluksen, mutta ei vie suoraan näytettyyn artikkeliin. On hyvä huomata, että toiminto vaatii sovelluskehittäjiltä ominaisuuden hyödyntämistä. Siten ominaisuus ei ole heti toiminnassa, vaan vaatii kehittäjän toimia ja sovelluksen päivityksen.

Toimintokeskus (Action Center)

Päivityksen myötä Toimintokeskus (Action Center) muuttuu rikkaammaksi ja interaktiivisemmaksi. Sovellukset voivat nyt näyttää Toimintokeskuksessa kuvia, profiilikuvia ja uusia toimintoja. Nyt esim. viestiin voi vastata suoraan Toimintokeskuksessa, eikä sovellusta tarvitse lainkaan avata.

Toimintokeskuksessa näkyvien ilmoitusten/sovellusten prioriteettia voi nyt myös säätää ja siten varmistaa, että valittujen sovellusten ilmoitukset ovat aina ylhäällä ensimmäisenä. Käyttäjä voi myös asetuksissa määrittää, miten monta ilmoitusta keskuksessa näkyy per sovellus. Oletus on 3, mutta sen voi muuttaa, vaihtoehtojen ollessa 1, 3, 5, 10 tai 20.

Toimintokeskuksen alareunassa olevia pikapainikkeita (Quick Actions) voi jatkossa säätää helpommin ja monipuolisemmin. Aiemmin vain neljän ylimmän toimintaa pystyi muuttamaan, mutta nyt käyttäjä voi kontrolloida kaikkien painikkeiden sijaintia ja toiminnallisuutta.

Erittäin tervetullut uudistus on myös Synced Notifications – toiminto, jossa ilmoitukset synkronoidaan tietokoneen ja puhelimen välillä (vain Android- ja Windows-puhelimet). Eli kun puhelimen Toimintokeskukseen tulee ilmoitus, se näkyy myös PC:n puolella. Joissain tapauksissa puhelimeen tulleeseen ilmoitukseen voi myös vastata suoraan PC:ltä.

Lisäksi Anniversary Update –päivityksessä tulee tuki Universal Dismiss –toiminnallisuudelle, jolloin ilmoituksen käsittely yhdessä laitteessa riittää eikä se näy enää muissa laitteissa. Ao. toiminnallisuus kuitenkin vaatii, että sovelluskehittäjät ottavat sen käyttöön ja päivittävät sovelluksensa.

Itse en ole tähän mennessä löytänyt Toimintokeskukselle paljon käyttöä, mutta ehkä tämän päivityksen myötä tilanne muuttuu. Parempi säädettävyys, rikkaammat ilmoitukset ja yhteistyö puhelimen kanssa antavat sille käytössäni ehkä uuden lähdön.

Dark Mode

Ulkonäkö ja visuaaliset seikat ovat makuasia, mutta silti mustanpuhuva Dark Mode on mielestäni viileä lisäys Personalization-asetuksiin. Nyt kun Amoled-näyttöjä on yhä enemmän ja monet Windows 10 –sovelluksetkin tarjoavat tumman värimaailman, sellaisen saaminen Windows 10:iin oli enemmän kuin paikallaan.

Saat Dark Moden käyttöön valitsemalla Settings, Personalization, Colors, Dark. Erityisesti illalla ja yöllä se on ehdoton ja tekee työskentelystä miellyttävämpää. Ja vielä parempi olisi, jos Windows osaisi säätää värimaailman automaattisesti valaistusolosuhteiden mukaan. Ehkä seuraavassa päivityksessä.

Edge-selain

Windows 10 toi vuosi sitten mukanaan uuden selaimen, kun Internet Explorer korvattiin Microsoft Edge –selaimella. Edge on saanut matkan varrella päivityksiä ja pikkuhiljaa lunastanut annettuja lupauksia paremmasta selaimesta.

Anniversary Updaten suurin Edge-uutuus on tuki laajennuksille. Nyt Edge-käyttäjät voivat asentaa selainlaajennuksia kuten AdBlock, uBlock, AdBlock Plus, Amazon Assistant, Pinterest, Reddit Enhancement Suite, LastPass ja Enpass. Ja lisää on tulossa; tiettävästi kehittäjät voivat tuoda varsin pienillä muutoksilla laajennuksia Edgen puolelle. Laajennusten hallinta ja asetukset ovat yhdenmukaiset, mikä tuo käyttömukavuutta ja helppoutta.

Windows Kauppa

Kauppa on Windowsin keskiössä ja se on uudistunut melkoisesti. Sisällöt on järjestelty uudelleen ja sovelluksista on tarjolla enemmän tietoa. Yleisnäkymä on hieman ruuhkainen, mutta nyt tarjolla on varsin kattavasti tietoa:

  • Saatavuus eri laitteille (Xbox One, PC, Mobile, Holographic, ja/tai Surface Hub)
  • Järjestelmävaatimukset (minimi vs. suositeltu)
  • Parannetut käyttäjäarviot
  • Tuki Dark Modelle
  • Lataushistoria
  • Elokuva- ja TV-trailerit
  • Pelinäytteitä

Nyt kun Windows 10:n myötä kaikki Windows 10 –laitteet (PC, tabletit, puhelin, Xbox One, Surface Hub, Holo Lens –lasit) käyttävät yhtä ja samaa käyttöjärjestelmäydintä (One Core), sovellukset ja pelit voidaan yhdellä koodauksella luoda kaikille Windows 10 –laitteille.

Siten on hyvä, että Kauppa näyttää sovelluksen/pelin saatavuuden eri laitteille. Lisäksi olisi kiva, jos Kauppa osaisi vielä kertoa, josko ao. sovellus toimii asianmukaisesti käytetyllä laitteella. Käytössä olevien laitteiden kirjo kun vaihtelee hurjasti uusimmista tehomyllyistä aina 10 vuoden takaisiin, hyvin palvelleisiin noitarumpuihin. Ehkä Redstone 2 –päivitys ensi keväänä yllättää positiivisesti ja korjaa tilanteen.

Erittäin hyvä uudistus on se, että nyt arvosteluja voi katsoa versioittain. Sovelluksen ensimmäinen versio voi saada kriittisiä arvioita, mutta päivityksen jälkeen tilanne voi oleellisesti muuttua. Päivitetty, uudempi versio voi saada positiivisia arvioita ja näin käyttäjä voi perustaa latauspäätöksen ajantasaiseen tietoon sovelluksen ominaisuuksista ja laadusta.


Kuva: Windows Central

Cortana

Anniversary Update –päivityksessä puheohjattu digitaaliassistentti Cortana saa uusia ominaisuuksia ja ymmärrystä, mutta oleellisin puuttuu, meikäläisestä vinkkelistä katsottuna. Cortana ei edelleenkään puhu suomea eikä sitä ole lokalisoitu Suomen oloihin. Cortana laajene pikku hiljaa uusille kielialueille, mutta Suomeen tulosta ei ole vielä tietoa.

Windows Ink ja Tablet Mode

Windows 10:n tablettikäyttö oli julkaisuhetkellä askel taaksepäin siitä, mitä Windows 8.1 tarjosi. Nyt vuotta myöhemmin ja runsaan asiakaspalautteen kera, tablettikäyttö kohentuu selkeästi. Aloitusnäyttö on edelleen 3- tai 4-sarakkeinen, mutta saa nyt tuekseen hampurilaisvalikoksi nimetyn painikkeen vasempaan ylänurkkaan.

Aloitusnäyttöön ei voi lisätä omia pikakomentoja, mutta seuraavat 10 siihen saa halutessa näkyviin: File Explorer, Settings, Documents, Downloads, Music, Pictures, Videos, HomeGroup, Network ja Personal folder. Toki aloitusnäyttöön voi kiinnittää erilaista sisältöä kuten aiemminkin.

Sovellusluettelon esittäminen on muuttunut siten, että nyt se levittäytyy Windows 8.1 –version tavoin vaakatasossa aiemman pystysuuntaisen asettelun sijaan. Tehtäväpalkki on tähän saakka näkynyt pysyvästi, mutta nyt, käyttäjien toiveiden mukaisesti, se on piilotettavissa tablettikäytössä.

Jos omistat kosketusnäytöllisen kannettavan / tabletin ja kynän, kannattaa tutustua Windows Ink –toiminnallisuuteen. Uusimmassa päivityksessä Microsoft on panostanut kynäkäyttöön ja tuo Windows Ink Workspace –teeman alla kolme vaihtoehtoa:

  • Sticky Notes
  • Sketchpad
  • Screen sketch

Tablettikäytössä Ink Workspacen kynäsymboli näkyy tilarivillä seuraavasti:

Palaan aiheeseen tarkemmin, kun kynäajosta on enemmän kokemuksia.

Anniversary Updaten tunnetut ongelmat ja niiden korjaukset

Vaikka päivitystä on valmisteltu ja testattu laajasti, sen asennus ei kaikilla ole sujunut ongelmitta. Windows 10 –laitteita on käytössä jo yli 350 miljoonaa ja siten erilaisten laitekonfiguraatioiden määrä on valtava. Lisäksi ongelmatilanteissa on hyvä muistaa, että kaikki Windows 10 –koneen ongelmat (oli se sitten päivitys tai jokin muu käyttötilanne) eivät aina johdu itse käyttöjärjestelmästä. Potentiaalisia ongelman aiheuttajia ovat myös laiteajurit, ohjelmistokonfliktit (ml. antivirusohjelmistot) ja erilaiset räätälöidyt konfiguraatiot.

Koska uusi päivitysmalli mahdollistaa nopeat päivitykset (joita on jo tullutkin), ongelmat ratkaistaneen nopeasti. Osa korjauksista saattaa kuitenkin viedä hieman pitempään, kuten juuri esiin tullut Webcam-ongelma. Microsoft on luvannut lopullisen korjauksen vasta syyskuun puolella. Tässä artikkeli aiheesta ja väliaikaiset ohjeet ongelman kiertämiseksi:
http://m.windowscentral.com/how-fix-webcam-freezing-issue-windows-10-anniversary-update

Tässä varsin kattava lista havaituista ongelmista ja niiden mahdollisista korjauksista:
http://m.windowscentral.com/windows10-anniversary-update-common-problems-how-fix?utm_medium=slider&utm_campaign=navigation&utm_source=wp

Entä puhelimet?

Anniversary Update –päivitys on nyt jakelussa myös Windows Phone –puhelimille. Tässä Windows Central –sivuston video (20 min.) Windows 10 –päivityksen uusista ja muuttuneista ominaisuuksista.

– Timo

Jaa tämä artikkeli:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa Google+:ssa Jaa Pintrestissä Jaa LinkedIn:issä
Julkaistu kohteessa Aktiivikäyttäjät, Teknologiat Merkitty: , , ,

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>